ŠTA JE VEB HOSTING?

Za publikovanje web sajta neophodno je ispuniti 2 uslova:

• Da registrujete domen

• Da zakupite veb hosting uslugu kod provajdera

Veb hosting je usluga koju pružaju specijalizovane kompanije, a koja omogućava organizacijama i pojedincima da postave veb stranicu na Internet.

Kako funkcioniše hosting

Veb domaćin ili dobavljač usluga veb hostinga je posao koji pruža tehnologije i usluge potrebne da se veb lokacija ili veb stranica pregleda na Internetu. Veb lokacije se hostiraju ili čuvaju na posebnim računarima koji se nazivaju serveri. Kada korisnici Interneta žele da pregledaju vašu veb lokaciju, sve što treba da urade je da upišu adresu ili domenu veb lokacije u svoj pretraživač. Njihov računar će se tada povezati na vaš server i vaše veb stranice će im se isporučivati putem pretraživača.

Većina hosting kompanija zahteva da posedujete vaš domen kako biste bili domaćini sa njima. Ako nemate domen, kompanije za hosting će vam pomoći da ga kupite.

Tipovi hostinga

Hosting kompanije možemo grubo da delimo na male i velike. Mali hosting provajderi su fokusirani na lokalno tržište, nisku cenu usluge i veliki broj korisnika po serverskoj jedinici. Veliki provajderi su, sa druge strane, fokusirani na velike korisnike, virtuelizaciju hardvera, skalabilnost i geo redudantnost servisa (serveri se nalaze na više lokacija širom planete).

Ipak kada govorimo o veb hostingu možemo identifikovati tri tipa servisa:

  • Shared Hosting
  • VPS
  • Dedicate Hosting

Shared hosting

Shared (deljeni, zajednički) hosting je vrsta veb hostinga gde je jedan fizički server domaćin je više mesta. Mnogi korisnici koriste resurse na jednom serveru, što troškove čini niskim. Korisnici dobijaju sekciju servera u kojoj mogu da smeštaju datoteke svoje veb lokacije. Zajednički serveri mogu ugostiti stotine korisnika. Svaki klijent koji koristi server shared hosting platforme ima pristup funkcijama kao što su baze podataka, mesečni promet, prostor na disku, nalozi e-pošte, FTP računi i drugi dodaci koje nudi domaćin. Resursi sistema dele se na zahtev kupca na serveru i svaki dobija određeni deo RAM-a i CPU-a, kao i drugih elemenata poput MySQL servera, Apache servera i servera pošte.

Zajednički hosting nudi najisplativiji način da se veb stranica pokrene na mreži, jer se troškovi održavanja servera podele na sve korisnike. Ovaj stil hostinga je najprikladniji za mali veb sajt ili blog koji ne zahtevaju napredne konfiguracije ili veliku propusnost. Mane zakupa Shared Hosting paketa su sporiji odziv na obradu stranica, limitirana brzina i kapacitet prenosa podataka, brzina diska, kao i deljenje procesorske snage servera sa drugim korisnicima koji su na istom hardveru. Zbog načina podešavanja servera takođe ste limitirani na upotrebu starijih verzija jezika PHP i MySql baze, što ne mora da bude minus sem ako ne želite da upotrebljavate edge tehnologije. Budući da deljeni hosting nije dovoljan za veb lokacije sa velikim prometom, veb lokacije bi trebalo da potraže VPS ili namenska hosting rešenja.

VPS ili Virtual Private Server

VPS je skraćenica od Virtual Private Server i to je jedna od najpopularnijih hosting usluga koju možete izabrati za svoju veb lokaciju. Ovaj način usluge predviđa zakup virtuelnih resursa kod provajdera. Virtuelizacija je softverski alat koji mreže servera u data centrima provajdera deli u manje virtuelne servere na taj način da obezbedi minimalni garantovani resurs za paket koji ste izabrali. To je sigurnije i stabilnije rešenje od shared (deljenog) hostinga gde nemate namenski prostor na serveru. Međutim, to je manjeg obima i jeftinije od iznajmljivanja čitavog servera. Dakle, VPS hosting pruža vam virtuelni server koji simulira fizički server, međutim, u stvarnosti se mašina deli između nekoliko korisnika.

Prednosti kod ovog sistema su definisani hardverski resursi, kao što je brzina procesora, veličina hard diska, memorije i protoka mreže, instalirani operativni i aplikativni softver na serveru, ipak za pokretanje veb stranica na ovakvim serverima neophodno je dodatno znanje iz oblasti administracije servera (Linux ili Windows). Ovakva vrsta usluga odnosno hostinga postaje sve popularnija i cenom, a mogućnosti proširenja resursa su velika pa je omiljen kod developera odnosno u programerskoj zajednici jer vas ničim ne sputava kada je u pitanju izbor alata kojim ćete realizivati svoje projekte.

VPS hosting obično biraju vlasnici veb lokacija koji imaju saobraćaj srednjeg nivoa koji prelazi granice deljenih hosting planova, ali i dalje ne trebaju resursi namenskog servera.

Dedicate (dodeljen, namenski) hosting

Dedicate Hosting ili dodeljen server resurs je vrsta usluge u kojoj zakupljujete hardverski resurs koji se nalazi u okviru hosting centra. Ovakav način hostovanja je specifičan, može biti sa uslugom održavanja sistema ili bez nje. Prednosti ovakvog sistema su jak hardverski resurs uz jak internet protok koji obezbeđuje provajder. Idealan je za upravljanje jako zahtevnim poslovnim aplikacijama, a podaci su delimično javno dostupni pa se smatra i bezbednim za poslovanje. U ovom slučaju dakle imate zakupljene resurse koje ne delite sa drugima, sami definišete koji hardver i koji softver se postavlja na server, kako su oni povezani na mrežu i koje podatke želite da delite na internetu. Izuzetno je kompleksan i namenjen je isključivo korisnicima koji imaju adekvatan kadar za pokretanje i održavanje ovakve usluge.

Cloud platforme

Danas se internet mreža razvija tom brzinom da su najveće IT kompanije razvile novu vrstu usluge koja se zove cloud servis. Vodeći provajderi ove usluge su Microsoft, Amazon i Google. Oni obezbeđuju vrlo kompleksne pakete servisa koji pokrivaju potrebe malih, srednjih i enterprise korisnika. Poslovni svet sve više prepoznaje kvalitet i cenu ove usluge, pa se iz razloga uštede danas seli svoje poslovanje iz sopstvenih data centara delimično ili potpunosti seli u cloud. Ova vrsta platforme je izuzetno kompleksna za podešavanje i održavanje. i brzinom

Jedna od glavnih prednosti korišćenja usluga cloud hostinga je fleksibilna i isplativija skalabilnost u izradi aplikacija, veb lokacija i drugih usluga. Budući da korisnici mogu da skaliraju po potrebi, naplaćuju im se samo za usluge koje koriste i ne plaćaju neiskorišćeni kapacitet. Ovaj sistem plaćanja čini cloud hosting relativno jeftinim načinom skladištenja.

Ali nedostaci postoje. Sigurnosni problemi s oblakom dobili su veću pažnju kako stopa usvajanja oblaka raste. Sa podacima koji napuštaju data centar kompanije, kompanije rizikuju krađu i gubitak intelektualne svojine, kršenje pravila poštovanja zakona, nedostatak nadzora nad radnjama loših radnika i kršenjem podataka.

Koliko košta usluga hostinga

U zavisnosti od kvaliteta usluge cena može da varira od par stotina dinara do par desetina hiljada dinara mesečno. Postoje čak i modeli usluga koji su besplatni. Ipak u tom slučaju računajte da ćete žrtvovatiti profesionalnost vaše prezentacije. Takvo hosting rešenje podrazumevaće dodeljeno generičko domensko ime, spor odziv na ispis sadržaja sajta, a deo prostora na ekranu brouzera će biti ispunjen tuđim reklamama. Ovo ne uliva poverenje osobama koje dođu na takav sajt. Zbog toga je svakome ko ima ozbiljnu kompaniju potrebno da izdvoji određenu sumu novca za usluge hostinga. Hosting usluge je moguće plaćati mesečno, ali su cene optimizovane za godišnje plaćanje. Kao i kod mnogih modela pretplate, više se isplati plaćeti godinu dana unapred.

Delite na društvenim mrežama:

Više o TOPSAJTU možete pročitati OVDE

Pre Nego  Što Odete ...

Znamo da nije lako doneti odluku brzo u minut ili dva. Izrada web sajta i Prezentovanje na internetu je kompleksnija tema.

Iz tog razloga  Pozivamo Vas na (on-line) sastanak na kome bismo se mogli upoznati detaljnije porazgovarati

DOZVOLITE DA SE UPOZNAMO I PORAZGOVARAMO

SAČEKAJTE

TEL: 011 40 45 201

Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. 

Korišćenjem ovog sajta se slažete sa korišćenjem kolačića (cookies)

Više o tome možete pronaći u našoj Politici privatnosti i Kolačićima